23 November 2007

Oefening tegen weerstand

Als trainer zal het je vaak gebeuren dat mensen weerstand hebben tegen uberhaupt training of het onderwerp van je training. Dit omdat ze gestuurd worden, geen tijd hebben, al veel training hebben gedaan, of je door hun werkgever soms bent ingehuurd om een boodschap te brengen waar ze niet op wachten.

Deze leuke oefening kun je effectief inzetten bij aanvang van je training, om letterlijk de weerstand buiten de training te laten. het levert je een lach op en een positief begin:

Laat je deelnemers aan het begin van je training op een briefje schrijven welke negatieve gevoelens bij ze op komen met betrekking tot de dag/het onderwerp. (als ze die hebben natuurlijk. geef ze daar een minuut voor. Als mensen al eerder onderling gaan praten kan je eerder stoppen. Als iedereen uitgeschreven is pak je een vuilniszak, loop je bij iedereen langs en laat je ze hun "negatieve gevoelens" weggooien. De zak knoop je dicht en zet je op de gang. Dan leg je uit dat die negatieve gevoelens in de weg kunnen staan van een goede training, en je die zak dus even buiten de deur parkeert voor die dag. Wees wel duidelijk in je uitleg, dat het er dus wel mag zijn maar voor die dag niet geschikt is.

No comments: